Asam pedas portion 4 orang makan
1. Ikan siakap seekor - 2 ekor potong, 1 ekor tu potong 3 bahagian, cuci & buang sisik ikan
(rendam garam, asam jawa)
2. Bahan Blender (A)
- Bawang merah 2 biji
- Bawang putih 5 ulas
- Halia 5 cm
- Kunyit/serbuk kunyit
- Serai (half blend yang bahagian lembut)
- Belacan 2cm
- Cili hidup - 1 batang
--------------------------
- Serai (half ketuk)
--------------------------
- Cili blender 1 1/2 sudu
- Asam jawa (kena lebih biar masam2)
- Air
- Bunga kantan
- Daun Kesum
- Bendi
- Terung belah 4
- Gula
- Garam
Cara2
1. Panaskan minyak, masukkan bahan A (bahan blender) sampai naik bau, masukkan cili blender & serai ketuk
2. Biarkan sampai naik minyak. Masuk bunga kantan , daun kesum
3. Masukkan air asam jawa , ikan , sebatikan rasa , tambah gula garam.
4. Tambah air kalau terlalu pekat, masukkan sayur terung, bendi. Bendi & terung jangan terlalu lembik tak sedap, Agak2 sayur dah masak. Tutup api,
Kuah jangan terlalu pekat, lebihan minyak buang dulu baru serve.
Selamat mencuba.
*tips, kalau nak masak asam pedas ayam, tambahkan lada hitam sedikit. Baru kaw. Petua dari ibu.
Date 30.12.2021
No comments:
Post a Comment