Wednesday, 29 December 2021

RESEPI IBU ASAM PEDAS (4 ORANG MAKAN)

Asam pedas portion 4 orang makan


1. Ikan siakap seekor - 2 ekor potong, 1 ekor tu potong 3 bahagian, cuci & buang sisik ikan

(rendam garam, asam jawa) 

2. Bahan Blender (A)

- Bawang merah 2 biji

- Bawang putih 5 ulas

- Halia 5 cm

- Kunyit/serbuk kunyit

- Serai (half blend yang bahagian lembut)

- Belacan 2cm

- Cili hidup - 1 batang

--------------------------

- Serai (half ketuk)

--------------------------

- Cili blender 1 1/2 sudu

- Asam jawa (kena lebih biar masam2)

- Air 

- Bunga kantan 

- Daun Kesum

- Bendi

- Terung belah 4

- Gula

- Garam


Cara2


1. Panaskan minyak, masukkan bahan A (bahan blender) sampai naik bau, masukkan cili blender & serai ketuk

2. Biarkan sampai naik minyak. Masuk bunga kantan , daun kesum 

3. Masukkan air asam jawa , ikan , sebatikan rasa , tambah gula garam.

4. Tambah air kalau terlalu pekat, masukkan sayur terung, bendi. Bendi & terung jangan terlalu lembik tak sedap, Agak2 sayur dah masak. Tutup api, 


Kuah jangan terlalu pekat, lebihan minyak buang dulu baru serve.

Selamat mencuba.


*tips, kalau nak masak asam pedas ayam, tambahkan lada hitam sedikit. Baru kaw. Petua dari ibu. 

Date 30.12.2021





No comments:

Post a Comment