Tuesday 27 July 2021

SAMBAL GORENG MUAR - RESEPI TURUN TEMURUN (FAMILY TOK MON) -

SAMBAL GORENG MUO'


Resepi dari arwah mak long , alfatihah buat maklong yang saya sayang Khatijah Binti Hashim, smoga rohnya dicucuri rahmat, kuburnya diperluaskan & diampunkan segala dosa.

Nama sambal goreng muo' sebab mak long duduk muar, hihi senang kan bagi nama.

My fav food. selalu dapat during raya celebration je.

Now dah pandai masak hari2 nak makan pon bole. Nak masak pon senang je.

Bahan2

1. Ayam (bahagian tulang, kepak,peha, kaki, tulang serangka)  - lebih kurang 1 ekor 

- dicuci dengan garam& asam jawa. 

2. Bawang merah besar 4 biji 

- hiris halus

3. cili merah 10 batang

-hiris serong halus

4. belacan 2inchi/5cm

5. asam jawa - segenggam (kne rasa masam2)

6. Gula melaka (1 1/2 sudu -untuk bagi warna coklat) tp jangan banyak sangat nt warna terlalu coklat

7. Gula pasir, kalau x ckup manis

8. Garam secukup rasa

9. Santan kotak/fresh (ikot pilihan masing2)

10. Petai (plg penting, xde ni tak umph nanti)

11. Udang kering segenggam. Kalau allergic letak sikit je, Asal ado, (xpayah tumbuk)


Cara2

1. Masak ayam atas pan / kuali sampai tukar warna putih (letak sikit air) -Asingkan tepi

2. Masukkan minyak, sangai bawang merah sampai layu sedikit, masukkan cili merah. 

Masak sampai warna kekuningan & layu.

3. Masukkan udang kering, gula melaka, santan separuh (supaya x pecah minyak), belacan, asam jawa half, garam , udang kering ,petai & ayam.

4. Rasa kalau x ok tambah gula pasir, tambah santan sampai habis.

5. Gaul smpai sedikit pekat.

6. Siap. 


Rasa dia xleh describe,  yang penah makan je tahu , rasa mcm creamy & manis with a touch of petai. ehek


No comments:

Post a Comment